NAK en NVWA vinden vaker besmettingen met Meloidogyne chitwoodi

Het aantal percelen dat is besmet met het aaltje Meloidogyne chitwoodi is in 2014 verder toegenomen blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de NAK.

In 2014 viel circa 2.000 hectare voor de teelt van pootaardappelen in de chitwoodi-cirkels. In 2008 was dat nog maar 716 hectare. Het pootgoedareaal waarvan de opbrengst besmet is verklaard met het aaltje steeg van 20 hectare in 2008 naar 53 hectare in 2014.

Voor de maiswortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax geldt een quarantainestatus. De Europese fytorichtlijn bepaalt dat uitgangsmateriaal vrij moet zijn van deze aaltjes. De NVWA voert jaarlijks onderzoek uit om te bepalen of de vrije gebieden nog steeds vrij zijn van maiswortelknobbelaaltjes. De gebieden waarin Meloidogyne chitwoodi of Meloidogyne fallax is aangetroffen, worden jaarlijks bijgesteld naar aanleiding van vondsten bij de gewas- en partij inspecties door de NAK, de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en Naktuinbouw. Een aangewezen gebied ontstaat door rond een officiƫle vondst een straal van 1 kilometer te trekken.

 

Bron: Boerderij Vandaag